Veelgestelde vragen

Lenen en abonnementen

Overal lenen en terugbrengen?

Ja, binnen de Parkstad Limburg Bibliotheken mag je met het abonnement overal in onze 22 vestigingen lenen en terugbrengen.

Wat kost een abonnement en hoeveel kan ik lenen?

Je hebt de keuze uit 3 abonnementen: Basis, Comfort en Royaal. Afhankelijk van welk abonnement je kiest staat ook beschreven hoeveel media je mag lenen. <lees meer>

Is er een opzegperiode waar ik rekening mee moet houden?

Nee, dat is niet nodig. Je abonnement gaat in op de dag van aanmelding. Als jouw jaar abonnement bijna voorbij is, sturen wij een verzoek om weer voor het volgende jaar te betalen. Het is aan jou om te bepalen of je dat ook wilt. Desgewenst kun je je overigens op elke dag van het jaar weer afmelden.

Waar kan ik terecht met de biebpas van Nuth?

Bezit jij een pas van één van de bibliotheken in Parkstad? Dan kun je met die pas terecht in alle andere bibliotheken in Parkstad. 

Wat is het verschil tussen reserveren en aanvragen?

Een boek dat in het bezit is van een of meer vestigingen van de Parkstad Limburg Bibliotheken kun je reserveren. Hebben wij het boek helemaal niet, maar andere bibliotheken wel? Dan kun je het aanvragen in de rest van Nederland. Daar zijn kosten aan verbonden.

Wat heeft de bibliotheek te bieden?

Hoe zit het met e-books?

Met je bibliotheekpas mag je gratis e-books lenen. <lees meer>

Wat kan ik allemaal vinden in de bieb?

Behalve boeken voor alle leeftijden, zijn er ook kranten en tijdschriften en bladmuziek*. Naast deze gedrukte media zijn er luisterboeken, taalcursussen en dvd’s. Er zijn gedrukte naslagwerken, maar ook computers waarop digitale naslagwerken beschikbaar zijn. Denk hierbij aan kranten, Consumentenbond, medische naslagsites, OV-reisinformatie en routeplanner, uittreksels en recensies etc. Iedereen kan hier gebruik van maken! Pas als je iets wilt lénen heb je een geldige bibliotheekpas nodig.

*bladmuziek is niet in alle vestigingen beschikbaar

Kan ik met mijn laptop, telefoon of tablet in de bieb draadloos internetten?

Ja, dat kan in veel bibliotheken. Vraag aan de balie even om de toegangscode.

Ik ben slechtziend, wat nu?

Als je sterk bijziend bent, ben je waarschijnlijk gebaat bij onze collectie grootletterboeken. Dat zijn boeken die in een zeer groot lettertype gedrukt zijn.
Zie je nog slechter? Dan hebben we een collectie luisterboeken op cd. Dit zijn audiocd’s waarop het boek voorgelezen wordt.
Daarnaast hebben we een Daisy-romspeler te leen.. Dat is een cd-speler met speciale navigatie mogelijkheden, zoals terugbladeren, bladwijzer etc. maa r je kunt ook de leesnelheid aanpassen. Dit apparaat kun je, om te proberen, één keer van ons lenen. Het is de bedoeling dat je daarna zelf een daisy-speler aanschaft.
Kijk ook eens op de landelijke speciale site voor passend lezen www.passendlezen.nl . Je leest daar ook over de mogelijkheden van bijvoorbeeld brailleboeken en op maat gemaakte gesproken boeken, kranten en tijdschriften.