Informatiebijeenkomst

Gepubliceerd op: 13 september 2022 00:00

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen en met het omgaan met een computer of mobiele telefoon.

In de week van Lezen en Schrijven (van 8 tot en met 14 september) besteden veel organisaties hier aandacht aan. Ook het kernteam laaggeletterdheid Beekdaelen heeft op vrijdagmiddag 9 september in de bibliotheek van Amstenrade een informatiebijeenkomst georganiseerd voor alle inwoners en organisaties van Beekdaelen met als doel hen te laten ervaren hoe het is om lage basisvaardigheden te hebben.

Wethouder Levin de Koster opende de bijeenkomst en vertelde welke stappen het kernteam, na het ontstaan in maart 2021, heeft gezet om laaggeletterdheid in Beekdaelen te bestrijden, maar ook – vooral – om laaggeletterdheid te voorkomen.

Daarna werd de film Sjeemte getoond, na een inleiding door Ivette Sprooten van Cubiss. Deze korte Nederlandse speelfilm, door Cubiss mogelijk gemaakt, laat op een indringende manier zien hoe mensen met lage basisvaardigheden zich proberen staande te houden in het dagelijkse leven.

Na de film hebben de bezoekers van de bijeenkomst nagepraat met zowel Ivette als met taalambassadeurs. Deze ervaringsdeskundigen vertelden waarom zij op latere leeftijd ‘terug naar de schoolbanken’ zijn gegaan om beter te leren lezen, schrijven of rekenen en wat dat heeft betekend voor hen.

Bezoekers konden daarna zelf ervaren hoe het is om lage basisvaardigheden te hebben via het Escapekoffer spel en een digimeter.

Ook hebben zij kennisgemaakt met de Taalcafés in Beekdaelen, het Taalhuis Beekdaelen en Vista College, organisaties die helpen bij het vergroten van basisvaardigheden.