Kunstlezing door Luc Laudy

8 maart 2019, van 19:30 tot 22:00 | Bibliotheek Nuth

Kosten: € 5,00 op vertoon van je bibliotheekpas / € 7,50 voor niet-leden

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Luc Laudy geeft een lezing over vrouwelijke kunstenaars in Italië en de Nederlanden.

Op 8 maart, internationale vrouwendag, geeft Luc Laudy om 19.30 uur een lezing over vrouwelijke kunstenaars.

Tot in de 20e eeuw was het voor vrouwelijke kunstenaars niet gemakkelijk om als professioneel kunstenaar werkzaam te zijn. Pas vanaf 1870 werden vrouwen toegelaten tot academies en de eerste feministische golf aan het einde van de 19e eeuw zorgde voor verdere mogelijkheden voor vrouwelijke kunstenaars. Maar pas op de Biënnale 2013 in Venetië, kreeg de Oostenrijkse Maria Lassnig (1919-2014) als eerste vrouw de ‘Gouden Leeuw’ voor haar hele oeuvre!

In deze lezing wordt aandacht geschonken aan de vele vrouwelijke kunstenaars in Italië en de Nederlanden tussen 1400 en 1700. Zij baanden de weg voor hun opvolgsters tot in onze tijd!

Waarom zijn ze tegenwoordig toch zo onbekend? Hoe zag hun opleiding eruit in die periode? Hoe kwamen ze aan opdrachten? En waar is hun werk in de loop van de geschiedenis gebleven?

Het leven en het werk van de belangrijkste vrouwelijke kunstenaars komt in deze lezing uitgebreid aan bod: Sofonisba Anguissola, Artemisia Gentilleschi en Lavinia Fontana e.a. uit Italië en Judith Leyster, Maria van Oosterwijck en Rachel Ruysch e.a. uit de Nederlanden. Onbekend maakt onbemind en dat is bij veel van deze vrouwen absoluut onterecht! Reden genoeg om ze op Internationale Vrouwendag op 8 maart a.s. aan de vergetelheid te onttrekken.

Luc Laudy is een bevlogen spreker, die volle zalen trekt met zijn lezingen. Hij is als een vis in het water in de wereld van het onderwijs. Als onderwijskundige was hij jarenlang werkzaam aan de faculteit Educatie van Fontys Hogescholen Sittard/Tilburg en later bij de opleiding Tehatex aan de Kunstacademie te Maastricht.Bij Tehatex verzorgde hij de organisatie en begeleiding van kunstexcursies naar Italië. Zijn liefde voor kunst en cultuur houdt hem al meer dan dertig jaar in de greep.

* * * * *

Activiteit: Lezing over vrouwelijke kunstenaars

Door: Luc Laudy

Waar: Bibliotheek Nuth

Wanneer: vrijdag 8 maart van 19.30 tot 21.30 uur

Deelname: € 5,00 op vertoon van je bibliotheekpas / € 7,50 voor niet-leden. Contante betaling op 8 maart

Aanmelden: vóór 1 maart, telefonisch 045 -5244000, via contact@bibliotheeknuth.nl of aan de balie in de bibliotheek