Hemelse Helpers

7 april 2020, van 19:30 tot 20:30 | Bibliotheek Nuth

Kosten: € 5,- voor niet-leden / € 3,- voor leden op vertoon van je biebpas

HELAAS! Deze lezing wordt (i.v.m. het corona-virus) UITGESTELD! Er wordt t.z.t. een andere datum vastgesteld. * Hemelse Helpers - Engelenprentjes en hun rol in het dagelijks leven in Limburg. Lezing door Kitty Jansen-Rompen

De verzameling

Frans Pluijmaekers, verzamelaar van devotieprentjes vroeg Kitty Jansen-Rompen (cultureel antropoloog) enige tijd geleden hem te helpen met een vierde boek over zijn verzameling (800.000 ex.!). Om de prentjes met afbeeldingen van engelen te bestuderen en selecteren. Hieruit is een prachtig boek van 200 blz. ontstaan met ruim 500 afbeeldingen van allerlei soorten prentjes.

Geloof

Door eerder onderzoek realiseerde zij zich, dat bij iemand die in moeilijkheden verkeert en dan een kaarsje aansteekt of zoals bij het authentieke Dogon-volk in Mali een kip slacht, de achterliggende gedachte dezelfde is. Het is een ritueel om te vragen om hulp en steun. Het geloof en de bijbehorende rituelen bieden de mogelijkheid om angsten en onzekerheden te overwinnen. Het gaat vooral om het vertrouwen dat het goed komt.

In de christelijke geloofsleer hebben engelen een functie als intermediair tussen God en de mensen en behoren zij tot de wereld van het bovennatuurlijke. Ook in andere religies en rituelen spelen engelen en engelenervaringen een rol. Dit boek gaat over de katholieke geloofsbeleving in Nederlands Limburg.

Op de bestudeerde devotieprentjes komen verschillende soorten engelen voor met elk een eigen functie. Kitty vond het vooral interessant om te kijken welke en hoe deze engelen worden afgebeeld, de rol die zij spelen in het katholieke geloof en wat de boodschap van het prentje is. In het boek wordt een beeld geschetst van het Limburgse (volks)geloof en de bijbehorende praktijken vanaf de oorsprong en vooral van de periode 1850-1980.

* * * * *

Wat: Lezing Hemelse Helpers

Door: Kitty Jansen-Rompen, cultureel antropoloog

Waar: Bibliotheek Nuth

Wanneer: dinsdag 7 april, van 19.30 tot 20.30 uur

Deelname: € 5,- voor niet-leden / € 3,- voor leden op vertoon van je biebpas

Aanmelden: vóór 31 maart; via 045-524 4000, contact@bibliotheeknuth.nl of aan de balie in de bibliotheek