Filmcafé - Victoria en Abdul

21 februari 2019, van 19:30 tot 21:30 | Bibliotheek Nuth

Kosten: € 3,00 voor leden, € 5,00 voor niet leden (incl. koffie/thee)

Deze herfst en winter organiseert bibliotheek Nuth 6 FILMAVONDEN. De aangeboden films zijn allemaal boekverfilmingen; het aanbod is gevarieerd qua thema en sfeer. Maria Kleijnen (cultuurwetenschapper en leesclubleidster) leidt elke film kort in. Vandaag vertonen wij: VICTORIA EN ABDUL naar het boek van Shrabani Basu: Victoria and Abdul

Het boek is gebaseerd op de geheime dagboeken van Abdul die in 2010, meer dan 100 jaar na zijn dood, werden ontdekt. Hoewel de openingstitel meteen duidelijk maakt dat we deze film zeker niet moeten beschouwen als geschiedschrijving, is het verhaal op feiten gebaseerd. De regie is van Stephen Frears.

Victoria and Abdul vertelt het verhaal van de buitengewone vriendschap tussen Koningin Victoria (Judi Dench) en Abdul Karim (Ali Fazal), een jonge klerk uit India. Abdul Karim wordt in India uitgekozen om mee te werken aan de vieringen rond het Gouden Jubileum van koningin Victoria. Hij reist af naar Groot-Brittannië voor deze vieringen en er ontstaat een goede band tussen hen.

Terwijl Koningin Victoria steeds meer moeite heeft met de strenge regels die haar positie als vorstin met zich meebrengt, wordt deze band steeds hechter. Bij haar oudste zoon Albert Edward, Prins van Wales en de hofhouding ontstaat jaloezie en zij proberen deze band te verbreken.

Hun vriendschap wordt echter steeds sterker, de gesprekken gaan o.a. over filosofie en psychologie. Koningin Victoria, die gefascineerd werd door de Indiase denkwijze gaat hierdoor de wereld met andere ogen bekijken en herwint haar menselijkheid.

Speelduur: 112 minuten

* * * * *
waar: Openbare Bibliotheek Nuth

wanneer: donderdag 21 februari 2019

aanvang: 19.30 uur

deelname: € 3,00 voor leden, € 5,00 voor niet leden (incl. koffie/thee). Contante betaling op de dag zelf

aanmelden: tot uiterlijk 18 februari via contact@bibliotheeknuth.nl, tel. 045-524 4000, of in de bibliotheek!